Vinteruppställning av husvagn

När du har rest i din husvagn under sommarsäsongen, och kanske också under hösten, är det dags att förbereda den för att övervintra. För att den ska klara de långa vintermånaderna oskadd finns det några saker som är viktiga att komma ihåg innan du låser garagedörren.Winter_lapland

Det går bra att låta husvagnen stå utomhus över vintern, men det absolut bästa är om du har möjlighet att ställa in husvagnen i en torr, täckt och ventilerad lokal. Den behöver inte vara uppvärmd. Något annat du bör göra innan du ställer upp husbilen är att teckna en garageförsäkring, ifall olyckan skulle vara framme.

För att undvika sådana olyckor, till exempel skador på husvagnen, är det mycket viktigt att tömma husvagnens vattensystem. Töm varmvattenberedare, vattentankar och toalett. Detta måste göras för att ledningarna inte ska frysa, och bör göras även om husvagnen står i ett uppvärmt garage, eftersom elen kan gå och temperaturen då sjunka under nollan. Kranarna ska ställas öppna i mellanläge, duschslangen ska läggas på golvet så att det vatten som är kvar i slangen kan rinna ut, och lite spolarvätska bör hällas i alla vattenlås. Om du trots dessa åtgärder skulle råka ut för frysskador, och behöver köpa en ny varmvattenberedare, hittar du ett brett utbud på Nevica.se.

En annan fara för husbilen under övervintringen är kondens, som leder till fukt och i värsta fall till mögel i husvagnen. För att undvika detta bör man antingen behålla värmen i husbilen på 20 grader, eller stänga av den helt. Det mellanläge på 5-10 grader som många använder sig av är värst, eftersom det då skapas som mest kondens i husvagnen. Lägg även gärna in en eller två torrbollar i husvagnen, som drar åt sig eventuell fukt.

Om man har en husbil måste man också skydda motorn mot fukt. Detta kan man göra genom att genomföra husbilens service på hösten, innan man ställer upp den. Det ska man göra eftersom servicen inkluderar ett oljebyte, och det är bättre för motorn att stå länge med ny olja. Gammal olja innehåller nämligen fukt, och kondensen från fukten kan skada både motor och växellåda. Som en extra bonus slipper du på det här sättet de ofta långa kötiderna till service på våren, då husbilen ska fram ur sin dvala igen.

Inlaggd underAllt om husvagnar and tagged as , , , , ,

Kommentarer stängda.

desire