Husvagnen i kulturen

Husvagnen har länge varit något av en institution i det svenska samhället och det är tätt förknippat med svensk sommar. Att åka på husvagnssemester har på något sätt blivit synonymt med att ha semester på svenskt vis och det har smittat av sig på kulturen. Det finns flera exempel på låtar och filmer där husvagnen har en framträdande roll. I många fall fungerar den också som en symbol för exempelvis Sverige eller den svenska mentaliteten. Flera av dessa kulturella uttryck har tillkommit som ett resultat av arbete från några av våra största svenska stjärnor.

Hit hör till exempel sången Husvagn som skapades av humorgruppen Galenskaparna och After Shave. Låten kommer från ett avsnitt av den kultförklarade komediserien Macken som gruppen stod bakom. I serien sjunger skådespelaren Per Fritzell om hur en husvagn är en nödvändig ägodel för alla riktiga svenskar, vilket sågs som en parodi på dåtidens husvagnsvurm. Med tiden har den dock också sjungits med värme och kärlek till husvagnen. Låten blev en stor succé och spelades flitigt på radio eftersom den också gavs ut på albumet Macken.

Auto Camper. Motor Home

Redan några år tidigare, 1980, hade husvagnen fått en hel långfilm till sina ära. Vi hade i alla fall tur med vädret är något av en standardfras som svenskar ironiskt brukar uttrycka när allt annat går snett – och det blev också namnet på filmen om denna katastrofsemester. När familjen Backlund ger sig iväg på semester går inget som det ska och filmen är fylld av dråpliga situationer som uppstår när allt går snett. För alla som någonsin varit på husvagnssemester består mycket av filmen i dess varma igenkänningshumor.

1994 lanserades en film som riktade sig till en yngre publik. Sunes sommar var filmen om den folkkära karaktären Sune som var en skapelse av författarduon Sören Olsson och Anders Jacobsson. Även här blir husvagnssemestern en serie av mer eller mindre märkliga situationer som uppstår när den tafatte pappan spelad av Peter Haber på olika sätt lyckas klanta till det. Filmen skildrar även några av alla fina tillfällen som en husvagnssemester kan ge upphov till. Om du behöver något till din husvagnssemester kan du köpa det på citiboard.se.

Inlaggd underAllt om husvagnar

Kommentarer stängda.

desire