Fuktskador – husvagnens värsta fiende

Som de flesta svenskar känner till är det ingen garanti att vädret är soligt och torrt i Sverige bara för att det är sommar. Ofta är snarare motsatsen sant – man kan vara säker på att det kommer att regna en hel del under sommaren. Även om man bara har sin husvagn ute sommartid utsätts den med andra ord för fukt, och det finns många sätt för den fukten att krypa in i husvagnens inre. Det räcker med en liten skarv, en skruv som inte är tillräckligt åtdragen eller ett fönster med glipa för att fukten ska ta sig in och orsaka skada. Det är därför mycket viktigt att man installerar fönster av hög kvalitet i sin husvagn, och att man regelbundet kontrollerar att de sitter bra. Detsamma gäller naturligtvis när man ska köpa fönster till sitt hem. Du hittar fönster av kvalitet för alla typer av hem på Byggmax.se.car-1214744_960_720

Om vätan trots allt skulle ta sig in i husvagnen kan det bli en kostsam historia. Beroende på hur de yttrar sig och hur allvarliga de är kan det kosta mellan 10 000 och 40 000 kronor att reparera fuktskador i husvagnen. Ju snabbare man upptäcker dem, desto lättare är de att åtgärda – därför är det bra att regelbundet gå runt och känna vid de platser där det finns hål i karossen, som vid takluckor, fönster och där väggar och taket möts. Ett annat tydligt tecken på att husvagnen kan lida av fuktskador är att tapeten släpper eller börjar skrynkla sig. Märker man några tecken på fuktskada i husvagnen bör man utföra noggrannare kontroller med mätinstrument, för att se om man behöver vidta några åtgärder.

Eftersom husvagnar är så utsatta för fuktskador är det något man bör se upp med extra om man ska köpa en begagnad husvagn. Särskilt noga bör man kontrollera husvagnens golv, eftersom fuktskador i golvet är de som kostar allra mest att reparera. Det gör man genom att stampa och trycka på golvet – om golvet känns mjukt eller sviktar är det ett tecken på att golvet har drabbats av fuktskador. Köper man däremot en ny husvagn ingår det oftast flera års fuktgaranti. Det är med andra ord ytterligare en anledning att genomföra regelbundna fuktkontroller av sin husvagn, eftersom man då kan upptäcka eventuella skador inom garantiperioden.

Inlaggd underAllt om husvagnar and tagged as ,

Kommentarer stängda.

desire