Att tänka på när du köper husvagn

Ett mobilt boende som du och din familj kan ta med er, och åka vart ni vill med, lockar många, men det finns flera viktiga saker att ta i beaktande innan man slår till. En av de första är rent ekonomisk: hur mycket pengar kan och vill ni lägga ner på en husvagn? I och med detta kan ni också diskutera om ni vill köpa en begagnad eller nyproducerad husvagn. Hittar man rätt husvagn begagnad kan man spara mycket pengar, men det är då viktigt att kontrollera eventuella fel. Det kanske viktigaste av allt är att kontrollera om det finns fuktskador, eftersom detta är det mest kostsamma felet att åtgärda. Du bör också kontrollera att vagnen blivit godkänt i besiktning, att alla utvändiga lampor lyser som de ska, och att alla invändiga funktioner (gasol, toalett, lampor, kranar med mera) fungerar. Detta gäller särskilt om du köper från en privat säljare, till exempel via en annons. Om du känner dig osäker kan det vara mer fördelaktigt att köpa husvagnen från en husvagnshandlare, som gärna ska vara medlem i Husvagnsbranschens Riksförbund. Då har handlaren utfört kontrollen åt dig, och du har dessutom sex månaders garanti för eventuella fel som skulle visa sig inom den tiden.Att tänka på när du köper husvagn 1

Innan man börjar titta på husvagnar måste man dock sätta sig in i vissa lagar och regler. Till exempel bör man kontrollera hur mycket vikt familjens bil får dra, och vad ens körkort tillåter. Oftast räcker ett vanligt B-körkort, så länge bilens och husvagnens totaltvikt (det vill säga vikten när de är maxlastade) inte är mer än 3500 kilo. Det kan också vara bra att ta reda på hur fort man får köra med en husvagn på släp, var man får campa förutom på campingar och vad konsekvenserna blir om någon av dessa bestämmelser överträds.

Att köpa husvagn handlar dock inte bara om förnuft, utan också om känsla. Till slut är ju det viktigaste att familjen trivs i husvagnen, och att den är tillräckligt stor (eller liten) för era behov. Om man funderar på att köpa husvagn kan det därför vara en bra idé att hyra en liknande modell först, och tillbringa semestern i den, för att få en försmak av husvagnslivet innan man gör ett större åtagande.

Inlaggd underAllt om husvagnar

Kommentarer stängda.

desire